Tre veckor distans för spejarscouterna i mars 2021

Coronasituationen har förvärrats i Finland. Inom scouterna följer vi de nya linjedragningar som statsrådet gjort upp den 25.2. Det innebär att scoutverksamhet för vuxna och över 12-åringar förverkligas på distans på alla de områden som är i spridnings- och accelerationsfasen. Linjedragningen är i kraft åtminstone till 28.3. Vi rekommenderar att verksamheten ordnas på distans så fort som möjligt. Verksamhet för barn som är yngre än 12 år kan fortsätta enligt rekommendationerna i det egna sjukvårdsdistriktet.

Vi rekommenderar att verksamheten för under 12-åringarna sker utomhus.  Se de uppdaterade instruktionerna på www.scout.fi/corona.

Scouternas läsutmaning Läsutmaningen går ut på att under ett års tid läsa minst sex valfria böcker som motsvarar olika teman som på något sätt tangerar scouting. En läscirkel i gruppen eller kåren ger lätt program för ett eller flera distansmöten under våren. Till läsutmaningen hör ett märke som alla som genomför hela läsutmaningen kan få, läs mera här!

#scoutahemma-märket Det går fortfarande bra att göra uppgifterna för #scoutahemma-märket. Uppgifterna kan göras under hela den period som scoutingen påverkas av corona

Självständighetsdagen 6.12.2020

Hej,
Du som är Åfarar-scout eller förmyndare till en Åfarar-scout! 

Om du varit med ett tag så vet du kanske att vi brukar ordna en självständighetsparad som tågar genom Nickby centrum den 6.12. självständighetsdagen till ära. Paraden brukar ordnas tillsammans med Sibbos andra kårer och slutar med kransnedläggning och andakt i Gamla kyrkan. På grund av de rådande omständigheterna så är paraden inhiberat i år. Den är en av våra finaste traditioner och bildar en stark gemenskap, något som vi alla behöver just nu. Kårerna kommer därför att utföra en kransnedläggning med ett litet gäng ledare på plats vid hjältegravarna (utanför Gamla kyrkan), till minne av dem som stupat i krigen. 

Vi vill uppmuntra er alla att delta i gemenskapen från ert eget hem. Här följer några tips på hur du kan göra just det:  

1. Följ med kransnedläggningen online. Östersundom scouter (ostersundomscouter på Instagram) som haft huvudansvaret i år kommer att livestreama kransnedläggningen kl 17 via sin instagramsida.  

Våra egna scouter har även spelat in julhälsningar som ni kan ta del av på kårens instagram (scoutkarenafararna) och dessa kommer fortsätta dyka upp under veckorna fram till jul.  

2. Klä dig i scoutuniform/scouttröja under kvällen.  

3. Tänd en stormlykta ute på gården (eller alternativt två ljus i fönstret). 

4. Lyssna på församlingens självständighetsandakt: https://youtu.be/wyZN_H8uQlI 
Länken aktiveras från och med kl 0600 imorgon på morgonen och är tillgänglig hela självständighetsdagen. 

5. Har ni en flaggstång ute på gården? Var med och hissa flaggan. Lär dig även hur du viker flaggan på rätt sätt efter att den halats till natten.
ABC om flaggdagen: https://www.youtube.com/watch?v=5ad0uMGQX5Q  

I övrigt så har höstsäsongen för många redan avslutats inom den egna åldersgruppen. Vi hoppas kunna fortsätta på våren med samma upplägg som vi haft denna höst, men det är för tidigt för att säga hur det kommer att bli och det kommer komma mera information om hur våren ser ut på det nya årets sida.  

Tills dess vill jag önska er en glad självständighetsdag och en fridfull jul! 
Vänliga hälsningar, 
Miranda 
Kårchef
Scoutkåren Åfararna r.f.

Säsongsstart för hösten 2020

I år startar hela kåren scoutsäsongen tillsammans tisdagen 18.8. kl 17:30-20:00 på Molnträsk (Molnträskvägen 70, 04130 Sibbo). 

Vanligtvis delas märken och sigill ut på St. Görans festligheterna i april, men på grund av pandemi-läget i våras så inhiberades St. Görans och vi kommer därför börja med en lite längre gemensam säsongsstart. 

Tidtabellsmässigt kommer vi börja kvällen med märkes- och sigillutdelning och fortsätter sedan med överflyttning av de äldsta i varje åldersgrupp till sina nya grupper. Efter detta kommer programmet fortsätta med välkomst- och bekantningslekar i de egna åldersgrupperna.

Ta med dig scouthalsduk, dricksflaska och kläder enligt väder. 

Vi ses!

Vecka 19 – Naturvecka

Tema för denna vecka är Natur. Nedanför hittar du en lista med aktiviteter som du kan göra, vissa lämpar sig kanske för dig som är lite äldre, men det finns nog någonting för alla!

  • Gör din egen visselpipa (äve och äldre)
  • Plantera insektvänliga växter, glada blommor i påhittiga krukor, tex gamla stövlar och skor – skicka bild!
  • Gör ett insekthotell

Med ledarna ser vi fram emot nästa vecka då vi lägger ut en orienteringsbana som du kan göra själv eller med hela familjen.

Scoutseder och traditioner

B-P [bii-pii]
Robert Baden Powell, senare adlad till Lord Baden-Powell of Gilwell, grundade scoutrörelsen och var världsscoutchef för pojkscouterna.

Olave Baden Powell
B-P:s hustru. Hon var världsscoutchef för flickscouterna.

FiSSc
Finlands Svenska Scouter rf. Paraplyorganisation för de svenskspråkiga kårerna i Finland, hör till FS. FiSSc ger ut tidningen Scoutposten. De ordnar även kurser och evenemang.

Lägerdop
Enligt tradition blir de scouter som deltar i sitt första scoutläger lägerdöpta. Lekfull invigning till lägerlivet.

Tapto och Syskonring 
I scouterna har vi som vana att avsluta dagen med en syskonring. Det är traditionellt ett sätt att samlas i ro för att t.ex. lyssna på en berättelse och eventuellt repetera det som hänt under dagen. Syskonringen avslutas genom att man håller varandra i händerna med armarna korsade så att höger arm ligger över vänster. Tapto är en sång som sjungs för att symbolisera att det är slutscoutat för dagen t.ex. i slutet av lägerbålet och vid inledning av tystnad inför natten.

Halsduken
Scouterna använder på olika evenemang en halsduk som symbol för gemenskap. Scouter som tillhör samma scoutkår bär likadana halsdukar. 

Scouthälsning 
Alla scouter har en gemensam hälsning. Den görs med högra handen så att man lyfter två fingrar, pekfingret och långfingret mot pannan. Det symboliserar varghuvudet och öronen. Tummen sluter man över lillfingret som ett tecken på att de större skyddar de mindre. För äldre scouter även bekant med att ha tre Scouterna skakar hand med vänster hand. Traditionen kommer från Afrika där krigarna bar sina sköldar i vänster hand. När de träffade en person som de litade på sänkte de sin sköld och hälsade med vänster hand. Traditionen har en bakgrund också i att vänster hand sitter närmare hjärtat än höger.

Här kan du läsa en kort historik om kåregna traditioner, t.ex. den årliga åfärden:

Kims spel

Översatt sammanfattning från Rudyard Kiplings bok Kim.
Kim är en tonåring som tränas till spion för Stor-Britannien. Det var vanligt på den tiden att barn användes för att spionera, eftersom de var små och kunde ta sig fram mycket lättare än en fullvuxen man. Som en del av sin träning så spenderade Kim en månad i den engelska kolonin som fanns i Indien på den tiden. England och Ryssland stod i konflikt i området och därför var det ytterst viktigt att Kims träning hölls hemligt. 

Under sin tid i Indien bodde Kim hos Lurgan Sahib, en juvelerare som i verkligheten var en av Englands hemliga agenter. Han ägde en affär där han sålde alla världens ädelstenar – diamanter, rubiner, smaragder. 

En dag kommer han ut med en kopparbricka och plockar till sig ett tiotal ädelstenar som han sedan lägger på brickan. Hans betjänt säger då till Kim:

“Titta på dem så länge som du vill. Räkna dem, vänd på dem om det behövs. Jag behöver endast någon sekund. När du räknat och tittat färdigt och tror att du kan minnas allt så täcker jag över dem med detta papper. Sedan skriver du upp allt vad du minns och ger ditt svar till Lurgan Sahib. Jag skriver också ner mitt svar så kan vi jämföra sedan vem av oss som är mera observant.” 

Så här tävlade de sedan flera gånger om – ibland med ädelstenar, ibland med andra objekt som inte var lika vanliga. Vissa gånger använde de fotografier med människor från ett avlägset förflutet. För spioner är spelet en viktig del av att förbättra deras observationsförmågor.

Senare under ett spaningsuppdrag minns Kim Herr Lurgans stränga blick och vad han alltid brukade säga om Kim förlorade mot betjänten:

“Gör det tills du minns allting felfritt, ty det är värt att kunna”

Hur kan du spela Kimsspel och bli en super-observant hemlig spion? 

Lägg ut ett antal föremål på ett bord, gärna med vit duk eller enfärgat underlag för att få bra kontrast Titta noga på föremålen och prata om vad det är för saker. Vänta en stund så att alla hinner tänka. 

Sedan täcker ni över föremålen och skriver upp allt ni minns och jämför sen vem som minns flest saker. 

En annan version som du kan spela är att be någon ta bort ett av föremålen och sen försöka identifiera vilket av föremålen som saknas. 

Material: En duk att lägga över föremålen och en vit duk att lägga föremålen på. Exempel på föremål som du kan använda är stenar, pinnar, en bit näver, tallkottar, grankottar eller snäckor.

Hur kan rödkålssaft byta färg?

Sara berättar om rödkålsexperimentet

Varför tror du att saften i videon byter färg?

Ämnena kan delas in i hur sura eller basiska de är. Rödkålssaften kan användas som ett mått, en indikator, för hur surt eller ett basiskt ämne är. Ättika och sprite är sura och blir på så sätt väldigt röd-orange.

Matsoda, bakpulver och tvättmedel är basiska och de blir därför blåa till färgen, starkare baser färgar den grönt och de starkaste baserna kan till och med bli gula till färgen.

Vatten som inte är varken surt eller basiskt färgas av rödkålens lila färg.

Försurning av sjöar och hav som en konsekvens av ökade koldioxidnivåer är ett allvarligt problem miljöproblem. Genom att doppa kaffefilter i saften, låta dem torka och sedan klippa till pappersremsor så kan du skapa ett eget kit för att mäta surhetsgraden på vattnet i din närsjö.

Med skalan här under kan du jämföra hur pappret färgas vid olika pH-värden. pH är namnet på måttet på hur surt eller basiskt ämnet är.

Experiments with Acids and Bases
http://www.funsci.com/fun3_en/acids/acids.htm (15.4.2020)

Kårchefens hälsningar

Glad påsk!

Vi kommer att fortsätta med distansscouting under resten av våren i väntan på att omständigheterna lugnar ner sig. Detta betyder att även St Görans festen är inställd, tyvärr. I och med att det därför blir många märken och sigill som blir outdelade så kommer vi göra säsongsstarten på hösten litet högtidligare än vad den brukar vara och dela ut märken och utmärkelser då. Följ med kårens hemsida under scoutveckan (samma vecka som St. Göransdagen, 23.4.) för inlägg om scouttraditioner, legender och aktiviteter.

Tills dess så är temat för den inkommande veckan Experiment. Mera information om detta hittar du här: http://www.afararna.org/ppn/vecka-16-experimentvecka/

Vinkar till er från andra sidan Östersjön!

Hälsningar,
Miranda
Kårchef