Utvalt inlägg

Säsongsstart för hösten 2020

I år startar hela kåren scoutsäsongen tillsammans tisdagen 18.8. kl 17:30-20:00 på Molnträsk (Molnträskvägen 70, 04130 Sibbo). 

Vanligtvis delas märken och sigill ut på St. Görans festligheterna i april, men på grund av pandemi-läget i våras så inhiberades St. Görans och vi kommer därför börja med en lite längre gemensam säsongsstart. 

Tidtabellsmässigt kommer vi börja kvällen med märkes- och sigillutdelning och fortsätter sedan med överflyttning av de äldsta i varje åldersgrupp till sina nya grupper. Efter detta kommer programmet fortsätta med välkomst- och bekantningslekar i de egna åldersgrupperna.

Ta med dig scouthalsduk, dricksflaska och kläder enligt väder. 

Vi ses!

Vecka 19 – Naturvecka

Tema för denna vecka är Natur. Nedanför hittar du en lista med aktiviteter som du kan göra, vissa lämpar sig kanske för dig som är lite äldre, men det finns nog någonting för alla!

  • Gör din egen visselpipa (äve och äldre)
  • Plantera insektvänliga växter, glada blommor i påhittiga krukor, tex gamla stövlar och skor – skicka bild!
  • Gör ett insekthotell

Med ledarna ser vi fram emot nästa vecka då vi lägger ut en orienteringsbana som du kan göra själv eller med hela familjen.

Scoutseder och traditioner

B-P [bii-pii]
Robert Baden Powell, senare adlad till Lord Baden-Powell of Gilwell, grundade scoutrörelsen och var världsscoutchef för pojkscouterna.

Olave Baden Powell
B-P:s hustru. Hon var världsscoutchef för flickscouterna.

FiSSc
Finlands Svenska Scouter rf. Paraplyorganisation för de svenskspråkiga kårerna i Finland, hör till FS. FiSSc ger ut tidningen Scoutposten. De ordnar även kurser och evenemang.

Lägerdop
Enligt tradition blir de scouter som deltar i sitt första scoutläger lägerdöpta. Lekfull invigning till lägerlivet.

Tapto och Syskonring 
I scouterna har vi som vana att avsluta dagen med en syskonring. Det är traditionellt ett sätt att samlas i ro för att t.ex. lyssna på en berättelse och eventuellt repetera det som hänt under dagen. Syskonringen avslutas genom att man håller varandra i händerna med armarna korsade så att höger arm ligger över vänster. Tapto är en sång som sjungs för att symbolisera att det är slutscoutat för dagen t.ex. i slutet av lägerbålet och vid inledning av tystnad inför natten.

Halsduken
Scouterna använder på olika evenemang en halsduk som symbol för gemenskap. Scouter som tillhör samma scoutkår bär likadana halsdukar. 

Scouthälsning 
Alla scouter har en gemensam hälsning. Den görs med högra handen så att man lyfter två fingrar, pekfingret och långfingret mot pannan. Det symboliserar varghuvudet och öronen. Tummen sluter man över lillfingret som ett tecken på att de större skyddar de mindre. För äldre scouter även bekant med att ha tre Scouterna skakar hand med vänster hand. Traditionen kommer från Afrika där krigarna bar sina sköldar i vänster hand. När de träffade en person som de litade på sänkte de sin sköld och hälsade med vänster hand. Traditionen har en bakgrund också i att vänster hand sitter närmare hjärtat än höger.

Här kan du läsa en kort historik om kåregna traditioner, t.ex. den årliga åfärden:

Kims spel

Översatt sammanfattning från Rudyard Kiplings bok Kim.
Kim är en tonåring som tränas till spion för Stor-Britannien. Det var vanligt på den tiden att barn användes för att spionera, eftersom de var små och kunde ta sig fram mycket lättare än en fullvuxen man. Som en del av sin träning så spenderade Kim en månad i den engelska kolonin som fanns i Indien på den tiden. England och Ryssland stod i konflikt i området och därför var det ytterst viktigt att Kims träning hölls hemligt. 

Under sin tid i Indien bodde Kim hos Lurgan Sahib, en juvelerare som i verkligheten var en av Englands hemliga agenter. Han ägde en affär där han sålde alla världens ädelstenar – diamanter, rubiner, smaragder. 

En dag kommer han ut med en kopparbricka och plockar till sig ett tiotal ädelstenar som han sedan lägger på brickan. Hans betjänt säger då till Kim:

“Titta på dem så länge som du vill. Räkna dem, vänd på dem om det behövs. Jag behöver endast någon sekund. När du räknat och tittat färdigt och tror att du kan minnas allt så täcker jag över dem med detta papper. Sedan skriver du upp allt vad du minns och ger ditt svar till Lurgan Sahib. Jag skriver också ner mitt svar så kan vi jämföra sedan vem av oss som är mera observant.” 

Så här tävlade de sedan flera gånger om – ibland med ädelstenar, ibland med andra objekt som inte var lika vanliga. Vissa gånger använde de fotografier med människor från ett avlägset förflutet. För spioner är spelet en viktig del av att förbättra deras observationsförmågor.

Senare under ett spaningsuppdrag minns Kim Herr Lurgans stränga blick och vad han alltid brukade säga om Kim förlorade mot betjänten:

“Gör det tills du minns allting felfritt, ty det är värt att kunna”

Hur kan du spela Kimsspel och bli en super-observant hemlig spion? 

Lägg ut ett antal föremål på ett bord, gärna med vit duk eller enfärgat underlag för att få bra kontrast Titta noga på föremålen och prata om vad det är för saker. Vänta en stund så att alla hinner tänka. 

Sedan täcker ni över föremålen och skriver upp allt ni minns och jämför sen vem som minns flest saker. 

En annan version som du kan spela är att be någon ta bort ett av föremålen och sen försöka identifiera vilket av föremålen som saknas. 

Material: En duk att lägga över föremålen och en vit duk att lägga föremålen på. Exempel på föremål som du kan använda är stenar, pinnar, en bit näver, tallkottar, grankottar eller snäckor.

Hur kan rödkålssaft byta färg?

Sara berättar om rödkålsexperimentet

Varför tror du att saften i videon byter färg?

Ämnena kan delas in i hur sura eller basiska de är. Rödkålssaften kan användas som ett mått, en indikator, för hur surt eller ett basiskt ämne är. Ättika och sprite är sura och blir på så sätt väldigt röd-orange.

Matsoda, bakpulver och tvättmedel är basiska och de blir därför blåa till färgen, starkare baser färgar den grönt och de starkaste baserna kan till och med bli gula till färgen.

Vatten som inte är varken surt eller basiskt färgas av rödkålens lila färg.

Försurning av sjöar och hav som en konsekvens av ökade koldioxidnivåer är ett allvarligt problem miljöproblem. Genom att doppa kaffefilter i saften, låta dem torka och sedan klippa till pappersremsor så kan du skapa ett eget kit för att mäta surhetsgraden på vattnet i din närsjö.

Med skalan här under kan du jämföra hur pappret färgas vid olika pH-värden. pH är namnet på måttet på hur surt eller basiskt ämnet är.

Experiments with Acids and Bases
http://www.funsci.com/fun3_en/acids/acids.htm (15.4.2020)

Kårchefens hälsningar

Glad påsk!

Vi kommer att fortsätta med distansscouting under resten av våren i väntan på att omständigheterna lugnar ner sig. Detta betyder att även St Görans festen är inställd, tyvärr. I och med att det därför blir många märken och sigill som blir outdelade så kommer vi göra säsongsstarten på hösten litet högtidligare än vad den brukar vara och dela ut märken och utmärkelser då. Följ med kårens hemsida under scoutveckan (samma vecka som St. Göransdagen, 23.4.) för inlägg om scouttraditioner, legender och aktiviteter.

Tills dess så är temat för den inkommande veckan Experiment. Mera information om detta hittar du här: http://www.afararna.org/ppn/vecka-16-experimentvecka/

Vinkar till er från andra sidan Östersjön!

Hälsningar,
Miranda
Kårchef

Jamboree on the Internet, JOTA/JOTI 3-5.4.

Hej hej hej!
Har du lägerfeber? Saknar du dina scoutkompisar? Vill du träffa nya scoutkompisar? Ta en timme eller två och kolla in lägerområdet för årets jamboree on the internet – HÄR

PÅ JOTA/JOTI kan du chatta med scouter från runt om hela världen, lyssna på spännande live-prat om olika ämnen, och en massa information om spännande aktiviteter som du kan göra hemifrån.

En guide till JOTI hittar du HÄR
Framsidan på lägret – HÄR

4 tips på påskpyssel och påskkort

Ett. En sprattlig påskhare

Instruktioner:
Skriv ut spratteldockan på papper (link här), eller rita din egen! Klistra sedan upp det på kartong. Lättast är om du färglägger innan du klipper ut. Gör hål för påsnitar med de ställen som markerats med en liten rund ring.

Vill du att spratteldockan ska sprattla när du drar i ett snöre fäster du en tråd mellan axlarna på spratteldockan och en annan mellan toppen av dess ben.
 
Fäst armar och ben med påsnitar. Ta en lång tråd och knyt fast ena änden mitt på ”armtråden”. Låt den vara något slak och knyt sedan en knut mitt på ”bentråden”.

Två. Skålar i form av påskharar

Fixa själv med Vivi har både mallar och instruktioner till dessa söta små skålar HÄR. Om du inte vill prenumenera på sidan kan du försöka rita av mallarna själv och rita in egna ansikten åt påskhararna. Fixa själv-sidan har många spännande påskpyssel för både vuxna och barn!

Tre. Påskkort med påskhäxa

Skriv ut mallen, rita av på färgat papper och limma ihop häxan på ett kort för en enkel design. Om du vill kan du även vara kreativ och hitta på en egen påskfigur med bitarna. Skulle just din påskhäxa ha ett ansikte? Eller en katt bak på kvasten? Finns det något annat naturmaterial du skulle kunna använda i ditt kort?

Fyra. Marmorera ägg att hänga i riset

Så här blåser man ur ett ägg

Att pyssla med ägg är ett av de häftigaste sakerna som finns – det kräver försiktiga fingrar, tålamod och övning, men slutresultatet är otroligt vackert! Har ni gamla nagellack som inte ser dagens ljus så ofta där hemma? Ge färgerna nytt liv genom att marmorera ägg och hänga i videriset.

Tips på hur man färgar ägg med lökskal/blommor:
https://blogg.alltommat.se/jenkfood/2015/03/30/farga-paskagg-med-lok-och-blomblad/
Hur du blåser ur ägg:
https://blogg.skonahem.com/hemmamedhelena/2016/03/13/sa-har-blaser-man-ur-ett-agg/
Hur du marmorerar med nagellack:
https://blogg.skonahem.com/hemmamedhelena/2015/03/29/paskpyssel-marmorera-agg-med-nagellack-arets-hetaste-paskpyssel/

Dela med dig av ditt pyssel genom att skicka bilder till din åldersgruppsansvariga!