Vecka 12 – Sysslor i hemmet

År 1907 samlade Robert Baden-Powell (bland scouter känd som B-P) 20 pojkar på ett läger på Brownsea Island, utanför London.  Efter att tjänstgjort i kolonierna återvände han till England 1903 och märkte att områdets pojkar behövde något mer vettigt att sysselsätta sig med och kom då på idén att dela med sig av sina erfarenheter. B-P lärde unga mänskor att klara sig i naturen, ta ansvar för sig själva och samtidigt att ha roligt tillsammans. (https://www.scout.fi/fissc/scoutfakta/historia/ 16.3.2020)

Vad betyder det egentligen att ta ansvar för sig själv? Temat för den första veckan av distansscouting är Sysslor i hemmet. Det går ut på att du skriver upp alla hushållssysslor som du gör under veckan på en lista. Det kan vara att damsuga, tömma diskmaskinen, ge mat åt ditt husdjur, att tvätta fönster eller kratta löv om det inte blev gjort i höstas. Fråga någon vuxen där hemma vad de behöver hjälp med eller gör det till en tävling för hela familjen.

Ett streck, två streck. Listan växer. Golvet blir rent, tallrikarna skiner vita, hunden viftar glatt på svansen efter att ha fått mat. ”Tack så mycket!” säger mamma. En varm pirrig känsla sprider sig i kroppen. Vad kan det vara för någonting? Ja, visst blir man på gott humör av att hjälpa andra!

Kårchefens bästa städtips är dessutom att hitta en riktigt svängig spellista på Youtube eller Spotify, då går hushållsysslorna som en dans!

Åldersgruppsansvariga kommer även att meddela om instruktioner som gäller för den egna åldersgruppen och till dem kan du också skicka bilder / text / videor som du vill dela med dina scoutkompisar (i så fall måste vi också tillstånd för att dela dina bilder)

Tema för vecka 13 kommer att vara En utfärd till närskogen